Közel 50 millió forintból újul meg Biharugra református temploma – számolt be Szabó Árpád Csaba, a református egyházközség lelkésze és Makra Tibor, a település polgármestere. Elképzelhető, hogy a korszerűsítés még az idén elkezdődik és jövő év végére befejeződik. A torony és a hajó ugyanolyan színű lesz: kenyérmorzsa.
Teljes külső felújítás várható Biharugra református templomán, úgy 50 millió forintból, a Vidékfejlesztési Program keretében: ennek döntő többsége támogatás, kisebb része pedig önerő, amit a református egyház áll. A pályázatot még tavaly nyújtották be, a támogatói szerződés pedig nemrég született meg – tájékoztatott Szabó Árpád Csaba lelkész és Makra Tibor polgármester.

Kuriózumnak mondható, hogy jelenleg a torony sárgában, a hajó pedig fehérben pompázik, pedig egykoron elvileg azonos színre mázolták: az egyik sötétedett, a másik kifakult. A mostani korszerűsítést követően a sárga egyik izgalmasnak nevezhető árnyalata, a kenyérmorzsa lesz az a központi szín, abban nyújtózhat az ég felé az Isten háza. A vakolat mellett cserélik az ablakokat – a vadonatújnak nevezhető bejárati ajtókat nem –, a tetőt, a héjazatot is, amit pár éve feltépett, megtépázott egy jelentős vihar.

A pontos menetrend egyelőre nem ismert. Annyi bizonyos: a közeljövőben árajánlatokat kérnek be. Elvileg a munkálatok még az idén elkezdődhetnek, és ha minden igaz, akkor jövő év végére be is fejeződnek. Szabó Árpád Csaba szerint már időszerű a felújítás, amire tizenhárom éven keresztül hiába pályáztak, mivel eddig nem nyertek támogatást. Most örülnek és hálásak Istennek a fejlesztésért – ami a reményeik szerint motiváló lesz, és többen csatlakoznak a gyülekezethez, járnak istentiszteletekre.

A református lelkész elmondta, hogy néhány esztendővel ezelőtt – ugyancsak pályázati forrásból – belső felújításon esett át az épület, festettek, új csillárokat vásároltak. Bár a bútorzat is nóvumnak tűnik, azt még az 1800-as évek végén adományozta a Bölönyi család a gyülekezetnek. A hangosítást szintén megoldották, valamint vetítőt is beszereztek szemléltető eszköznek.

– Mesés volt a harangjáték. Hol volt, hol nem volt – mosolygott. Mertek azonban nagyot álmodni, és pár éve, egy karácsony előtti időszakban felhívást tettek közzé. Az adományok révén rekordidő alatt összegyűlt a szükséges pénzösszeg, amiből nemcsak a harangozási rendszert tudták megújítani, hanem egy olyan óraszerkezetet is beszereztek, ami azóta is pontosan jár.

– Az egyházfenntartók száma kétszáz alatti, istentisztetekre negyvenen-ötvenen járnak, persze karácsonykor a létszám száz felettire duzzad. A tavalyihoz képest rekordnak számít, hogy hat gyermek és két felnőtt keresztelkedett meg, illetve, hogy már három esküvő zajlott a templomban – folytatta Szabó Árpád Csaba. A tervek között szerepel a gyülekezeti terem másfél-két millió forintos felújítása, ugyanis fűtési szezonban ott zajlanak az istentiszteletek, valamint a temető rendbe tételét is folytatnák.

Szabó Árpád Csaba helyi református lelkész és Makra Tibor polgármester ismertette a beruházást Fotó: Imre György

A mostani épület majdnem 250 éves
Biharugra a Csák nemzetségből kiszakadt Ugray család birtoka volt évszázadokon keresztül, a török hódoltság idején azonban a falvaikkal együtt az uralmuk is leáldozott. Eltűnt Monostorugra, Nagyugra és Kisugra. Ugra monostorának első említése a 12. századra tehető – olvasható a Körös-Sárrét Turizmusáért Egyesület kiadványában.

A török hódoltság idején teljesen református hitre tért lakosság az ugrai monostor templomának alapjait hűen követve emelte a most is látható Isten házát 1772-ben, tehát majd’ 250 éve. A régi templom kövei a szentély felőli részen még másfél méteres magasságig láthatók.

A déli részen 1777-ben emeltek portikuszt, majd 1796 és 1801 között húzták fel a tornyot, amelyhez a mester Kisugra templomának köveit is felhasználta. A berendezés a Bölönyi család támogatásával újult meg az 1800-as évek végén. A késő barokk stílusjegyeit felsorakoztató templom látogatói a középkori monostor templomának élő emlékével találkozhatnak.

 

Licska Balázs

forrás: https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/kenyermorzsa-szinure-festik-az-isten-hazat-biharugran-997259/