Ősztől két tanítóval tovább folytatják az alsó tagozatos oktatást Biharugrán.

Vígh Ilona, Biharugra polgármestere (FIDSZ-KDNP) bejelentette hogy ősztől két tanítóval tovább folytatják az alsó tagozatos oktatást Biharugrán – tudta meg a Rádió7. A faluban óriási hagyományai vannak az oktatásnak, hiszen úgy tartják, hogy a múlt század elején 50 éven át tanító, Harmati Gusztáv rektor hatása generációkon át tartott. Szabó Pál Kossuth díjas író ekképpen ír róla: „A falu, Ugra, mindmáig érzi széthulló lelke nyomát. Egy ember élete megtermékenyített egész seregnyi paraszti generációt.”. A biharugrai gyerekek taníttatásához Nagybölöni-Bölöny József földbirtokos, a nagyváradi színház intendánsa, a falu közepén álló kastélyát adta át a községnek, amelyet felújítottak és a mai napig használnak .

Reményik Sándor óta tudjuk, hogy a megmaradásnak két oszlopa van; a templom és az iskola, amelyek viszik tovább a nyelvet, a hagyományt, a generációk során felhalmozott értékeket, a tudást. Amíg van iskola Biharugrán, marad a remény is, hogy egyszer ismét újraindulhat a felső tagozatos oktatás.

Biharugrán szinte egész nyáron ingyenes táborokban nyaralhatnak a gyerekek. Most fejeződött be a református és a baptista egyházközség egy-egy hetes tábora, amelyet egymást segítve szerveztek meg.

Vígh Ilona polgármesterrel, az önkormányzat épületéből, átsétáltunk a parókiára, ahol Szabó Árpád Csaba református tiszteletes a 38 kisiskolás táboroztatásáról számolt be. A tábort ebben az esztendőben összehangolták a Debrecen Alkotó Műhely (dAM) biharugrai tartózkodásával, hogy a felnőttekkel együtt érkező kicsik bekapcsolódhassanak a falu nyári táborába. A falubeli gyerekek mellett, szeretettel látták a nyári szünidőre a nagyszülőkhöz érkező kisdiákokat is. Szabó Árpád Csaba református tiszteletes elmondta, hogy a Biharugrai Református Egyházközség, a Magyarországi Református Egyház Tiszántúli Egyházkerülete és a Biharugrai Önkormányzat támogatásával tudta megvalósítani az egy hetes tábort és hasonló összefogás volt a szomszéd telken működő baptista közösségnél is. A táborban nagy barátságok és életre szóló élmények születtek, amelyhez Biharugra páratlan környezete is hozzájárult.

Ma kezdődött az úszótábor és augusztusban pedig helytörténeti tábort szerveznek a gyerekeknek.

Forrás: Szilágyi Bay Péter
http://promenad.hu/cikk/marad-az-iskola-biharugran-145133